Data-scouten in de Duitse kweekvijver

D

In de Eredivisie klotst het geld bij de meeste clubs niet tegen de plinten. Het is dan ook een nieuwe trend om voor een zacht prijsje spelers te halen die in Duitsland niet op het hoogste niveau acteren. Willem II wist de afgelopen jaren met de spitsen Alexander Isak, Vangelis Pavlidis en buitenspeler Mats Kohlert al een aantal keer succesvol te scouten bij onze oosterburen. Ook Heracles heeft de afgelopen jaren regelmatig de weg naar de Duitse markt gevonden. De club uit Almelo wist sinds het seizoen 2017/2018 maar liefst vijf versterkingen aan zich te binden, afkomstig van het tweede tot het vierde Duitse niveau.

Visual: Laura Zonnenberg.

Dat spelers uit lagere competities van het Duitse voetbal prima meedoen (en zelfs uitblinken) in de Eredivisie geeft wellicht te denken over het niveau in Nederland. Anderzijds betekent het ook dat er veel talent rondloopt dat tegen een relatief lage prijs naar Nederland gehaald kan worden. Reden genoeg om eens in de data te duiken, op zoek naar mogelijke buitenkansjes!

Visual: Laura Zonnenberg.

Een hoog rendement

Een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten. Zo luidt althans het bekende gezegde. Inmiddels worden ook expected goals (hierna xG) en expected assists (hierna xA) steeds meer gehanteerd voor het beoordelen van aanvallers. Wat opvalt in een eerste analyse is dat de meeste spelers een duidelijk specialisme hebben met betrekking tot deze metrics. Een speler is meestal een echte afmaker of een aangever. Een combinatie van afmaker en aangever is moeilijker te vinden.

In onderstaande plots zijn spelers die voldoen aan de bovengenoemde ‘spelregels’, met betrekking tot leeftijd en geschatte marktwaarde, oranje gekleurd. Overige spelers in de dataset staan met een lichtblauwe cirkel afgebeeld.

creativiteit

Rendement is natuurlijk belangrijk. Naast scorend vermogen, heeft ieder team echter ook spelers nodig ‘waar je voor naar het stadion komt’. Creativiteit is hierin vaak het toverwoord: de actie die niemand verwacht, of een briljante steekbal waarbij iemand alleen voor de keeper wordt gezet. Om dit in data naar voren te brengen heb ik gekeken naar aanvallende passing en de dribbelkwaliteiten van de spelers.

mogelijke targets

Dennis Eckert (1997) – Marktwaarde €750.000

Algemeen

Dennis Eckert speelt voornamelijk als centrumspits bij FC Ingolstadt, maar kan ook worden ingezet op de linkerflank. Hij kwam in het seizoen 2018-2019 al in de Eredivisie in actie, toen hij op huurbasis uitkwam voor Excelsior. Voor de Rotterdammers wist hij vorig seizoen twee keer te scoren in vijftien wedstrijden.

Dit seizoen komt Eckert in actie in de 3e Bundesliga en maakt hij al elf doelpunten in zestien wedstrijden. Hier voegt hij nog vijf assists aan toe, waardoor hij gemiddeld iedere wedstrijd betrokken is bij een doelpunt. Buiten het hoge rendement zijn ook de schotlocaties van Eckert dik in orde. Hij schiet zo’n drie keer per wedstrijd op doel en doet dit voornamelijk vanuit kansrijke posities. Eckert heeft nog een contract tot de zomer van 2021.

kwaliteiten

Eckert is een veelscorende spits die zijn doelpunten weet te combineren met een bovengemiddeld aantal assists. Dit is niet alleen terug te zien in zijn absolute aantallen, maar ook de onderliggende ‘expected’ cijfers zijn goed te noemen. Zijn passing en dribbelend vermogen zijn gemiddeld, maar niet uitzonderlijk hoog. Hier liggen nog mogelijkheden om nog completer te worden aan de bal.

verbeterpunten

Eckert kan zich vooral nog verbeteren in zijn passing. Hoewel zijn passzuiverheid in aanvallende situaties goed te noemen is, geeft hij weinig risicovolle ballen zoals key passes of het wegsteken van medespelers. Ook in de dribbel valt nog veel voor hem te winnen.

Elias Huth (1997) – Marktwaarde €250.000

Algemeen

Huth is een echte afmaker die momenteel uitkomt voor FSV Zwickau, maar eigenlijk onder contract staat bij 1.FC Kaiserslautern. Beide clubs zijn actief op het 3e niveau in Duitsland. Ondanks dat Huth voorlopig uit de roulatie is met een gebroken middenvoetsbeentje speelt hij dit seizoen al 22 keer voor Zwickau. Hij weet in deze wedstrijden twaalf keer te scoren. De kans lijkt dan ook groot dat hij na dit seizoen weer aan mag sluiten bij Kaiserslautern, waar hij nog een contract heeft tot de zomer van 2021.

kwaliteiten

Als speler valt Huth vooral op door zijn scorend vermogen. Hij weet gemiddeld een keer in de twee wedstrijden te scoren en laat ook in zijn onderliggende cijfers zien dat dit gemiddelde niet toevalligerwijs zo hoog ligt. Ten grondslag hieraan ligt dat hij bovengemiddeld vaak op doel schiet en dit ook nog eens doet vanuit kansrijke posities. Huth duikt dan ook veelvuldig per wedstrijd op in het zestienmetergebied van de tegenstander. Ook blijft hij, ondanks dat hij diep op de helft van de tegenstander speelt, vrij zuiver in zijn passing.

De overige statistieken laten een solide dribbel en een prima steekpass zien, maar de belangrijkste eigenschap van deze spits lijkt toch echt zijn schotselectie te zijn.

Verbeterpunten

Huth is een echte afmaker en lijkt niet te focussen op het bedienen van zijn medespelers. In combinatie met het hoge doelpuntenmoyenne steken zijn nul assists schril af. Een verbeterpunt is dan ook het creëren van kansen voor zijn medespelers. De zuiverheid van zijn steekpass verraadt dat hij beschikt over een goed inzicht, dat hij meer zou moeten gebruiken om zijn key passes te verhogen.

Caniggia Ginola Elva (1996) – Marktwaarde €750.000

algemeen

De Canadese aanvaller Ginola Elva, een speler uit 1996, kan op vrijwel iedere positie voorin uit de voeten. De jonge aanvaller combineert het creëren van kansen met het maken van veel doelpunten en een hoge xG. Elva kwam op jonge leeftijd vanuit Canada over naar Duitsland. Begin dit seizoen tekent hij bij FC Ingolstadt. Elva kan spelen op alle posities in de aanval, maar is bij Ingolstadt meestal vanaf de linkerkant te bewonderen. Ook deze speler heeft nog een contract tot de zomer van 2021.

kwaliteiten

Elva scoort regelmatig en weet dit te combineren met een respectabel aantal assists. Zijn gemaakte doelpunten en gegeven assists komen netjes overeen met de verwachte waardes. Toch valt de Canadees niet alleen op door zijn rendement. Hij is een speler die iets kan creëren voor zijn team in aanvallend opzicht. Een van de wapens is zijn dribbel: hij zet ruim zes keer per wedstrijd een dribbel in, veelal met succes. Naast het feit dat hij dus een man voorbij kan, is Elva ook een goed passer. Hij geeft veel key passes en de pass zuiverheid in en rondom de 16 van de tegenstander is hoog.

verbeterpunten

Het punt waarop Elva nog veel kan winnen is zijn steekbal. Als hij dit al probeert, is hij negen van de tien keer de bal kwijt. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat hij deze pass niet vaak durft te geven.

David Atanga (1996) – Marktwaarde €900.000

algemeen

Atanga is een rechtsbuiten, die ook op links of als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. De Ghanese jeugdinternational stond lange tijd onder contract bij Red Bull Salzburg en werd afgelopen seizoenen meerdere malen verhuurd. Begin dit seizoen werd hij overgenomen door Holstein Kiel, uit de 2e Bundesliga. Het contract van Atanga loopt nog tot de zomer van 2022, waardoor er relatief een flink transferbedrag moet worden neergelegd om hem los te weken.

kwaliteiten

Atanga valt vooral op door zijn aanvallende passing. Hij geeft veruit de meeste key passes in de dataset en dit resulteert in een hoog aantal assists. De xA laten zien dat dit een gemiddelde is dat hij waarschijnlijk niet zal kunnen blijven volhouden, maar ook in de verwachte waarden is hij een van de best presterende spelers van de competitie. Atanga is niet alleen een goede passer: hij is ook een opvallend goede dribbelaar. Hij weet een hoog aantal dribbels te combineren met een hoog succespercentage.

verbeterpunten

Ondanks het feit dat hij vaak in de 16 opduikt en daar de bal ontvangt, heeft Atanga zelf weinig scorend vermogen. Hij produceert weinig schoten op doel en weet mede hierdoor ook weinig te scoren. Daarentegen zijn de schotlocaties wanneer hij een schot produceert wel kansrijk.

Arianit Ferati (1997) – Marktwaarde €250.000

algemeen

Arianit Ferati is een aanvaller die de nationale jeugdelftallen van Duitsland doorliep. Momenteel komt hij uit voor Waldhof Mannheim, in de 3e Bundesliga. In voorgaande seizoenen stond hij onder contract bij Stuttgart en Hamburger SV. Hij voelt zich het meest thuis op de rechterflank, maar kan ook op links of achter de spits spelen. Ferati heeft nog een contract tot de zomer van 2021.

kwaliteiten

Ferati is een complete aanvaller die zowel qua rendement als creativiteit opvalt in de data. Wat hem vooral bijzonder maakt, is zijn hoge aantal kansen dat hij creëert, onder andere door de vele steekballen die hij weet te geven. Dit maakt ook dat hij er een hoog gemiddelde qua assists heeft. Behalve een goed inzicht en een sterke passing heeft Ferati ook een prima dribbel in huis. Dit is een wapen dat hij dan ook regelmatig gebruikt.

Wat bijzonder is aan Ferati is dat hij creativiteit weet te combineren met een redelijk hoog rendement. Hij pikt regelmatig zijn doelpuntjes mee en fungeert ook bovengemiddeld vaak als aangever. Hij is met recht een complete aanvaller te noemen.

verbeterpunten

Ferati lijkt een hele complete speler, zonder dat er op het eerste gezicht veel verbeterpunten te ontdekken zijn. Gezien zijn jonge leeftijd en het feit dat hij alle Duitse jeugdploegen doorliep zou dit wel eens een hele interessante aanwinst kunnen zijn voor de Nederlandse velden.

Conclusie

Het staat buiten kijf dat deze spelers specifieke kwaliteiten hebben waarmee ze iets toe kunnen voegen aan het aanvalsspel van hun clubs. Of ze een doorslaand succes worden in de Eredivisie? Dat valt nooit helemaal te voorspellen. Gezien de voltreffers die eerder de overstap maakten, is het verstandig om een gok te wagen. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er meer Nederlandse teams zich gaan mengen om de handtekening van deze en andere jonge en relatief goedkope talenten.

Over de auteur

Bart Eindhoven