Feyenoord en Martin van Geel: zeven vette of magere jaren?

F

Mijn vorige artikel beschreef ‘kort’ hoe Feyenoord tactisch onderpresteert. Het 3-0 verlies tegen Ajax in de Klassieker was niet alleen toe te schrijven aan die tactische tekortkomingen. Daarvoor waren er te veel toevalligheden die een grote invloed hadden op de uitkomst, zoals een vroege rode kaart of inconsequent optreden van de scheidsrechter. Ondanks dat was het geen verrassing dat Feyenoord verloor. Feyenoord heeft namelijk een kwalitatief beduidend mindere selectie dan rivalen als Ajax en PSV. Waarom dat zo is? Een analyse van het selectie- en transferbeleid aan de hand van de financiële positie, het aan- en verkoopbeleid en de jeugdopleiding.

Feyenoords financiën

Hoofdverantwoordelijke voor het personeelsbeleid, inclusief de samenstelling van de spelersselectie, is sinds februari 2011 technisch-directeur Martin van Geel. Van Geel, oud-voetballer van onder meer Feyenoord, was ook al TD bij AZ, Ajax en Roda JC. Hij is dus ervaren in deze rol. TD van Feyenoord zijn is een moeilijke en ondankbare taak. Ondanks een inhaalslag loopt de club met een begroting van €67 miljoen voor het seizoen 2018-2019 (volgens VI.nl) nog flink achter op PSV (€70 miljoen, exclusief de inkomsten uit Champions League) en Ajax (€90 miljoen excl. CL). Waarom Feyenoord minder geld heeft, ondanks een groot stadion dat vrijwel elke thuiswedstrijd gevuld is, is een vraag voor een volgend artikel. Duidelijk is dat de uitschakeling in de voorronde van de Europe League tegen het nietige Trencín niet alleen in sportief opzicht zeer ongelukkig is.

In de afgelopen 7,5 jaar was Feyenoord’s financiële positie zelfs nog slechter dan nu. Van Geel heeft dus zeer creatief moeten zijn bij het samenstellen van de selecties voor de door hem aangestelde hoofdtrainers: Ronald Koeman, Fred Rutten en Giovanni van Bronckhorst. Dat heeft vaak goed uitgepakt. Iedereen kent de voorbeelden van John Guidetti, Graziano Pellè, Eljero Elia, Nicolai Jørgensen. Ze presteerden allen beter dan vooraf verwacht op basis van wat ze hadden gekost. Feyenoord huurde Guidetti (van Man City). Elia kwam transfervrij en vertrok weer voor een luttele €1,1m. Pellè werd met ruime winst verkocht (gekocht voor €3m, verkocht voor €11m), wat naar alle waarschijnlijkheid ook in het verschiet ligt voor Jørgensen (gekocht voor €3.5m). Ook het terughalen van Karim el Ahmadi was een succes, net als de aankopen van Jens Toornstra (€3,5m) en Steven Berghuis (€6,5m na een jaar gehuurd te zijn), al kwamen die (uiteindelijk) voor een marktconforme prijs.

De grootste verkoopsuccessen kwamen echter voort uit de verkoop van zelfopgeleide spelers, zoals Jordy Clasie (€15m), Stefan de Vrij (€7m), Bruno Martins Indi (€7,7m), Terence Kongolo (€15m) en Rick Karsdorp (€14m). In een eerder stadium werden toenmalige toptalenten Georginio Wijnaldum en Leroy Fer voor mindere bedragen (respectievelijk €5m en €5,5m) verkocht. Sinds 2011 heeft Feyenoord onder het bewind van Martin van Geel (exclusief huursommen en bijkomende kosten) aan transfers €55,9m uitgegeven en €112,25m geïncasseerd. Dat resulteert in maar liefst €56,35m winst (alle transferbedragen volgens Transfermarkt.nl).

Dat lijkt een mooi bedrag, maar een vergelijking met andere Eredivisie-clubs laat zien dat dit eigenlijk nogal tegenvalt. In dezelfde periode maakte Ajax €129m winst, PSV €73m, FC Twente €87m en AZ €100m. Alle vier deze clubs maakten (aanzienlijk) meer winst dan Feyenoord op de transfermarkt. Er is natuurlijk wat nuance mogelijk. Deze cijfers zijn wat kort door de bocht, aangezien de totale kosten van een speler eigenlijk over de gehele contractperiode uitgesmeerd dienen te worden (amortisatie). Daarnaast zijn transfersommen slechts een deel van de kosten en transfervrije spelers natuurlijk niet echt gratis. Toch houd ik het nu iets simpeler. Een ‘quick and dirty’ analyse praat nu eenmaal wat makkelijker.

De marktwaarde van de selectie in 2011-2012 was ruim €34m. Inmiddels is deze gestegen naar €102m (300% groei), mede door de algehele inflatie van transferbedragen. Ter vergelijking: de selectie van Ajax is in dezelfde tijd in waarde gegroeid van €83m naar €301m (363% groei) en die van PSV van €78m naar €169m (217% groei). In de tabel onder het artikel is een overzicht van alle transfers te zien sinds het seizoen 2011-2012 (waarin Van Geel werd aangesteld), uitgezonderd de huur van spelers. De waardering van hoe de transfer uit heeft gepakt is geheel arbitrair.

Martin van Geel (fotorechten bij http://www.postproduktie.nl)

Een eerste conclusie is dus dat Feyenoord duidelijk minder geld te besteden heeft dan de traditionele rivalen. Hoe goed gaat het dan om met dat beperkte budget? De voltreffers van TD Van Geel zijn al genoemd: John Guidetti, Graziano Pellè, Nicolai Jørgensen, Steven Berghuis, Karim El Ahmadi en die paar maanden Ryo Miyaichi. Ook treffers, want van duidelijke waarde geweest: Jens Toornstra, Daryl Janmaat, Otman Bakkal (althans de eerste keer), Jan-Arie van der Heijden, Eric Botteghin, Brad Jones. Er zijn echter ook te veel twijfelgevallen om op te noemen en een reeks spelers die we toch echt als missers moeten beschouwen. Aan alleen al Bilal Basaçikoglu, Marko Vejinovic en Sofyan Amrabat gaf Feyenoord €11m uit en verkocht ze voor samen €4,15m. Dat zijn geen enorme bedragen in de huidige voetbalwereld. Per saldo maakt Feyenoord winst op de transfermarkt, maar voor een club die een financiële achterstand heeft op de traditionele rivalen, zijn het kostbare missers. Een opvallend punt is dat alledrie deze missers uit de Eredivisie afkomstig waren. Waarom mislukten deze transfers?

Het aankoopbeleid: ‘Bord-op-schoot scouting’

Grofweg de helft van alle transfers mislukt. Voor elke Pellè is er ook een Lazovic (nog steeds Feyenoords recordtransfer voor €7m in 2003). Volgens onderzoek van de NOS, kan 34% van de binnenlandse transfers van Feyenoord als een regelrechte mislukking worden beschouwd. Wanneer daar de 41% bij opgeteld wordt die de NOS beoordeelt als twijfelgeval, dan geeft dat bepaald geen positief beeld van het aankoopbeleid. Ook in de toegegeven arbitraire beoordeling in onderstaande tabel zijn 18 van de 41 (44%) aankopen als mislukt te beschouwen. Dat voldoet ook absoluut niet aan de criteria die Van Geel zelf stelde in een interview in Trouw (mei 2017): “Zijn vuistregel: van de vijf spelers die je haalt zijn er drie goed, één is een twijfelgeval en één valt tegen.

Er zijn allerlei mogelijke redenen voor het niet slagen van een speler bij een club. Die zijn niet allemaal te reconstrueren, laat staan te voorspellen. Het bepalen van transferdoelen is daarom ook maar ten dele een exacte wetenschap. Veel is echter wél kwantificeerbaar en daardoor relatief voorspelbaar. Met de wetenschap dat Feyenoord financieel minder draagkrachtig is en dús slimmer met het geld moet omgaan, zou scouting een terrein moeten zijn dat prioriteit verdient. Met ‘scouting’ bedoel ik het identificeren van spelers die de kwaliteiten hebben (of zouden moeten kunnen verwerven) om de ploeg te versterken, die potentieel hebben om door te groeien, die de juiste (persoonlijkheids)eigenschappen hebben om dat potentieel te verwezenlijken, en die betaalbaar zijn voor Feyenoord. Dat is uiteraard geen gemakkelijke taak.

Feyenoord zal sneller het talent moeten herkennen óf op plekken zoeken waar anderen met diepere zakken niet zoeken óf het zal slimmere manieren moeten vinden om talent te identificeren. Idealiter zou je in plaats van ‘of’ ook ‘en’ kunnen neerzetten. Samengevat zijn er dus drie bouwstenen om een goede scouting in te richten:

  • fijnmazige scoutingsnetwerken, waardoor de kans wordt vergroot dat talent (vóór anderen) wordt gevonden;
  • een groot zoekterrein, waardoor de pool waarin talent gevonden kan worden groter wordt;
  • het verzamelen en analyseren van zoveel mogelijk data, waardoor talent wordt geïdentificeerd dat niet direct opvalt.

In hoeverre Feyenoord deze methoden toepast, is niet duidelijk. Wél duidelijk is dat de club de strategie lijkt te hanteren om spelers uit de Eredivisie te kopen. Martin van Geel wordt niet zelden ‘bord-op-schoot scouting’ verweten. Dat wil zeggen: hij koopt spelers op basis van wat hij bij Studio Sport ziet voorbijkomen. Ter vergelijking: volgens het eerder aangehaalde NOS-onderzoek transfereerde Feyenoord sinds 2007 32 spelers uit de Eredivisie. Ajax deed dat in dezelfde tijd met 23 spelers en PSV met 19. Ook onze cijfers ondersteunen dat beeld. Liefst 24 van de 41 transfers sinds 2011 (het jaar dat Martin van Geel aantrad als TD) kwam direct uit de Eredivisie. Dat is met 58,5%, ruim boven het Europese gemiddelde van transfers uit de eigen competitie van 32,5% (volgens de gegevens van de CIES voor 2017-2018). Wanneer we spelers meetellen die eerder al in de Eredivisie hadden gespeeld, dan stijgt het percentage zelfs naar 85,3%.

Voor het transfereren van spelers uit de eigen competitie valt best wat te zeggen. Zulke spelers hebben zich in ieder geval bewezen op het juiste niveau en zouden al gewend moeten zijn aan de omstandigheden. Daartegenover staat het feit dat Feyenoord in de context van de Eredivisie een ‘grote vis’ is. Aangezien het geen spelers van de financieel sterkere rivalen kan kopen, moet Feyenoord inkopen bij ‘kleine clubs’. Het is dan steeds weer de vraag of een speler die goed presteert bij een club met een lager verwachtingspatroon dat ook kan bij een ‘grotere’ club. Daar is immers een lagere tolerantie voor mindere wedstrijden of periodes. Een recent voorbeeld: Sam Larsson presteert heel aardig voor Heerenveen en wordt als vervanger van Eljero Elia binnengehaald. Bij Heerenveen was hij de beste speler die ook als zodanig vaker werd aangespeeld en meer defensieve vrijheden had. Het is dus (nog steeds) de vraag of het realistisch is om te verwachten of hij vergelijkbare of zelfs betere prestaties kan behalen bij Feyenoord.

We laten dan nog buiten beschouwing dat Feyenoord doorgaans pas als derde aan de tafel zit voor uitblinkers in de Eredivisie en niettemin een relatief hoge prijs moet betalen voor spelers als die vermeende grote vis. Het meest directe nadeel van de bord-op-schoot-scouting is natuurlijk dat de club het jachtterrein behoorlijk beperkt. De ervaringen van Ajax en PSV met spelers uit bijvoorbeeld Zuid- en Centraal-Amerika wijzen erop dat deze aanpak niet volledig gebaseerd is op feiten.

PSV heeft traditioneel goed weten in te kopen uit Latijns-Amerika, met in het verleden voltreffers zoals de Brazilianen Romario en Ronaldo (O Fenômeno). Later volgen de Mexicanen, waarvan met name Carlos Salcido, Andrès Guardado en meer recent ‘Chucky’ Lozano aanzienlijk bij wisten te dragen aan clubsuccessen. Ajax weet met name uit de Scandinavische landen succesvol in te kopen, maar heeft met Davinson Sanchez, David Neres en Nicolas Tagliafico drie Zuid-Amerikaanse spelers gehaald die succesvol zijn. Alleen al de winst die op Ajax op Sanchez behaalde (€35m) compenseert ruimschoots voor spelers zoals Mateo Cassiera of Luis Orejuela, die (dreigen te) mislukken.

Feyenoord haalde sinds 2011 alleen Luis Sinisterra uit Latijns Amerika. Ook in de traditionele jachtgebieden voor Nederlandse clubs, de Scandinavische landen, weet de club amper talent te vinden. Slechts Harmeet Singh, Pär Hansson, Simon Gustafson en Nicolai Jørgensen kwamen sinds 2011 uit Scandinavische competities, en alleen die laatste kan als een succes worden beschouwd. Dat Ajax talenten als Christian Eriksen of Kasper Dolberg weet te halen, heeft vrijwel alles te maken met scout John Steen Olsen, die in Nederland nota bene voetbalde voor Feyenoord. PSV heeft veel van de contacten in Zuid- en Midden-Amerika te danken aan voormalige scout Piet de Visser. Waar is het netwerk van Feyenoord?

Het lijkt erop dat Feyenoord geen van de drie eerdergenoemde basismethoden (fijnmazig netwerk, wijd zoekterrein of gerichte data-analyse) goed weet toe te passen. Wie niet sterk is, moet slim zijn. Feyenoord is sterk, noch slim. Waarom is er niet geïnvesteerd in slimmere scouting of in samenwerkingsverbanden? Dat zijn vragen die iemand aan een TD mag stellen.

De kurk waar Feyenoord op drijft: de jeugdopleiding

Een selectie wordt natuurlijk niet alleen gevormd door spelers te kopen, maar ook door ze zelf op te leiden. Hoofd jeugdscouting bij Feyenoord was sinds jaar en dag Maup Martens (tegenwoordig opgevolgd door James van der Kraan). De ontdekking van veel doorgebroken jeugdspelers, zoals Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Rick Karsdorp of Jordy Clasie, is (in ieder geval deels) op Martens’ conto te schrijven. Er zijn vanzelfsprekend ook spelers niet doorgebroken of weggestuurd die achteraf best nuttig hadden kunnen zijn, zoals Vincent Janssen, maar ook spelers zoals Oussama Idrissi, Marten de Roon of Kamohelo Mokotjo, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dat is onvermijdelijk. Daarnaast is het lastig beslissingen van toen te beoordelen met de kennis van nu.

De cijfers laten echter zien dat Feyenoord het op het vlak van de jeugdopleiding over het algemeen toch goed doet. Een belangrijke indicator voor het succes van de jeugdopleiding is het aandeel van de huidige spelers dat minimaal drie seizoenen tussen zijn 15de en 21ste bij de club was. Dat geldt bij Feyenoord voor liefst 47.65% van de selectie, het hoogste in Nederland. De club leidt dus een relatief hoog aantal spelers voor de eigen selectie zélf op. Een deel daarvan verkoopt Feyenoord en sommigen breken elders pas door.

In de 31 hoogste Europese competities lopen maar liefst 43 door Feyenoord opgeleide spelers rond, terwijl Ajax dat lijstje met 77 spelers zelfs aanvoert. Kijken we naar alleen de top 5 Europese competities (Spanje, Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland), dan staat Feyenoord nog steeds zijn mannetje met 12 spelers (Ajax 14, PSV staat niet bij de eerste 50 clubs). Zoomen we tenslotte in op de Engelse Premier League, dan zien we dat de 8 spelers afkomstig uit de Feyenoord-opleiding die daar afgelopen seizoen actief waren, gezamenlijk 12.635 minuten speeltijd kregen. Daarmee leverde de Feyenoord-opleiding niet alleen meer speelminuten dan de hoofdstedelijke rivalen, maar ook meer dan Engelse clubs zoals Liverpool, Manchester City of zelfs opleidingsclub Southampton. De jeugdopleiding zou op basis hiervan een goede naam moeten hebben in de topcompetities.

Als we echter naar de lijst met uitgaande recordtransfers uit de Eredivisie kijken, dan is de eerste Feyenoord-speler op de lijst Dirk Kuyt (plek 12) die in 2007 voor €18m vertrok naar Liverpool. De volgende speler op deze ranglijst is te vinden op plek 26 (Kongolo, €15m). De jeugdopleiding van Feyenoord is dus succesvol in het opleiden van spelers voor het eigen eerste elftal en als ‘exportproduct’, maar dat succes wordt niet goed omgezet in hoge transfersommen voor zulke spelers.

Hoe kan het dan dat Ajax voor een nuttige, maar niet uitzonderlijke speler als Davy Klaassen €27m wist te vangen en zelfs €40m voor het inmiddels bewezen talent Davinson Sanchez? Dat heeft natuurlijk mede te maken met de goede naam die deze club heeft weten te verwerven. Dankzij het sterke merk ‘Ajax’ ving die club zelfs €9m voor Jaïro Riedewald, een speler die nog vrijwel niets had laten zien en die transfersom ook niet heeft waar weten te maken. Zet daar international Bruno Martins Indi tegenover, waar Feyenoord maar €7,7 miljoen voor wist te krijgen. Dat kan niet alleen toegeschreven worden aan reputatie, maar heeft waarschijnlijk ook te maken met contacten met clubs en vooral makelaars.

Hoeveel een speler waard is, is namelijk niet alleen afhankelijk van zijn objectieve kwaliteiten, of kenmerken (zoals nationaliteit of positie), of zelfs de reputatie van de club (het ‘merk’), maar ook vooral van de match tussen verkopende en kopende partij. Goede contacten kunnen ervoor zorgen dat men de juiste koper vindt. Zelfs zaken als een ‘gunfactor’, vanwege eerdere geslaagde transfers of het willen onderhouden van goede verhoudingen voor eventuele toekomstige transfers, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van een transfersom. Tottenham weet bijvoorbeeld dat het achteraan moet sluiten bij het volgende Ajax-talent, als het niet genoeg betaalt voor Davinson Sanchez. De relatief lage bedragen die Feyenoord weet te krijgen voor haar spelers wijzen erop dat de club het op dat vlak beter zou moeten kunnen doen. De cijfers wijzen namelijk uit dat er voldoende spelers van een goede kwaliteit worden opgeleid, maar de transferopbrengsten blijven achter.

Wiens verantwoordelijkheid is dat? Welbeschouwd is TD Van Geel de enige ‘voetbalman’ in het huidige bestuur (dat verder bestaat uit voormalig omroepdirecteur Jan de Jong en oud-tennisser Mark Koevermans) en zodoende de enige van wie verwacht kan worden dat hij contacten heeft met makelaars en agentschappen. Hoe goed zijn de contacten tussen de Jorge Mendessen, Mino Raiola’s enerzijds en Martin van Geel anderzijds eigenlijk? Of met bijvoorbeeld de Europe Sports Group, die vele honderden Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse spelers begeleidt?

Er is geen reden om te twijfelen aan Van Geels vakmanschap, met name wat betreft zijn sterke grip op de financiën. Feyenoord verkeerde in een zeer wankele positie toen hij aantrad en is inmiddels financieel gezond. Dat was een prestatie die veel lof verdient. Er is inmiddels wel reden om te twijfelen aan zijn netwerk en zijn recruitment-vaardigheden in het algemeen. De naakte feiten zijn dat Feyenoord sinds 2011 minder verdiende aan uitgaande transfers dan Ajax, PSV, AZ en FC Twente. Alleen Ajax heeft als opleidingsinstituut een betere naam en meer geld, PSV heeft meer geld, maar hoe kan het dat AZ en FC Twente op dit vlak Feyenoord ook al voorbijstreefden? Zijn al deze clubs beter in het opleiden of vinden van spelers of zijn ze beter in het verkopen? Hoe dan ook is het niet meer dan redelijk om te stellen dat dit deel van het beleid van Van Geel simpelweg niet goed genoeg is. Als Feyenoord structureel wil meedoen om het kampioenschap en beter voor de dag wil komen in Europese competities, dan zal het beter moeten inkopen en beter moeten verkopen.

Conclusie

Het is een onontkoombaar feit dat Feyenoord op financieel vlak een achterstand heeft op PSV en Ajax. Dit gat zal niet ingelopen kunnen worden op korte termijn. Om op sportief vlak toch mee te kunnen komen, zal het dus alle zeilen bij moeten zetten op het vlak van het scouten en opleiden van jeugdspelers en het aankopen van spelers voor de eerste selectie. Veel wijst erop dat Feyenoord daarin steken laat vallen. Feyenoord leidt weliswaar veel goede spelers op, maar weet die niet voor voldoende geld te verkopen. Daarmee wordt de financiële achterstand feitelijk alleen maar groter. Het grootste probleem is het matige aankoopbeleid. Feyenoord is niet goed genoeg in het identificeren van spelers die het eerste elftal versterken en die op termijn voor winst verkocht kunnen worden. Feyenoord lijkt ook geen plan te hebben om dat te verbeteren. Dat is slecht nieuws, want er is al een kloof en die dreigt alleen nog maar groter te worden.

Overzicht van alle inkomende transfers (exclusief huur) sinds 2011-2012
Speler SeizoenTransfersomAfkomstig uitOmschrijvingWaardering
G. Fernandez11/12transfervrijEredivisiescoorde 7 keer en gaf 5 assists in 33 wedstrijden+/-
Nelom11/12transfervrijEredvisienooit volledig geaccepteerd, maar maakte deel uit van kampioensteam +/-
Graafland11/12transfervrijAmateurs NLkwam als derde keeper+/-
Swerts11/12TransfervrijEredivisiespeelde maar 890 min. In totaal 13 wedstr. (na deze transfer) en wist daarin 3 gele en 1 rode kaart te pakken-
Immers12/130,8mEredivisieHet combinatiespel stokte altijd bij hem, maar met 35 goals en 16 assist (goal involvement per 208 min), had hij zo zijn waarde.+/-
Singh12/130,6mHoogste Divisie NoorwegenSingh wist zijn reputatie als talent in het geheel niet waar te maken: 269 min in twee seizoenen-
Verhoek12/13spelersruilEredivisieKwam in ruil voor Cabral, maar bracht niet wat er werd verwacht.-
Janmaat12/13transfervrijEredivisieKwam voor niets, werd voor 6m verkocht, leverde 11 assists en 5 goals in 6502 min. Speeltijd.+
Mathijsen12/13transfervrijHoogste Divisie SpanjeWas voorbij zijn top, pakte veel kaarten door gebrek aan snelheid, maar had zijn waarde.+/-
Goossens12/13transfervrijEredivisieMaakte maar 1243 min in twee seizoenen, 3 goals en 4 assists. Bracht te weinig.-
Vormer12/13transfervrijEredivisie2453 min in drie seizoenen, 11 goal involvements. Misschien had F’noord meer geduld moeten hebben.-
Te Vrede12/13transfervrijEredivisieScoorde 15 doelpunten in 44 wedstrijden, maar deed daar vier seizoenen over. Onvoldoende kwaliteit.-
Pelle13/143mHoogste Divisie ItaliëEen schot in de roos: 55 goals, 15 assists en 8 miljoen winst++
Bakkal13/14transfervrijHoogste Divisie RuslandDaar waar hij in 11/12 bijzonder productief was geweest, faalde hij deze keer volledig.-
Toornstra14/153,5mEredivisieIs maar liefst elke 163 min betrokken bij een goal, 36 assists en 39 goals in 4+ seizoenen.+
Ba ş aç ı ko ğ lu14/153,5mEredivisieSpeelde maar 3807 min in 4 seizoenen en was betrokken bij 26 goals. Veel te weinig.-
Vermeer14/151mEredivisieFeyenoord-carrière geplaagd door blessures.+/-
El Ahmadi14/150,7mHoogste Divisie EngelandKwam terug en was cruciaal in kampioensjaar.+
Boulahrouz14/15transfervrijHoogste Divisie DenemarkenKwam als routinier, maar was niet van waarde. 18 wedstrijden, twee assists, 3 gele, 1 rode kaart.-
Wilkshire14/15transfervrijHoogste Divisie RuslandBleek geen schim van de speler die Rutten kende van FC Twente. 4 assists in 27 wedstrijden-
Hahn14/15transfervrijEredivisieSpeelde mede door blessures geen minuut voor Feyenoord.-
Vejinovic15/163,5mEredivisieKwam als opvolger van Clasie, maakte die rol nooit waar. Betrokken bij slechts 3 goals in 2 seizoenen.-
Botteghin15/162,5mEredivisieSpeelde in alle wedstrijden in het kampioensjaar, rots in branding, maar ook struikelblok voor verzorgde opbouw.+
Kramer15/161,5mEredivisieWist zich ondanks 23 goals en 11 assists in 3658 min, volledig onmogelijk te maken.-
Gustafson15/161,5mHoogste Divisie ZwedenHad een geweldige start en verdween toen definitief van het toneel. Terecht?-
Tapia15/161,5mEredivisieLijkt weinig krediet te hebben en lijdt onder imago van flegmatieke speler. Tegelijkertijd onomstreden international van Peru. Tijd voor meer speeltijd?+/-
Kazim-Rchards15/16transfervrijHoogste Divisie TurkijeDeze clubhopper pakte 7 gele kaarten in 49 wedstrijden, scoorde 14 keer en gaf 8 assists. Maar wordt met name herinnerd door zijn gedrag op het veld en in de kleedkamer.-
Van der Heijden15/16transfervrijEredivisieGemaakte verdediger die voor niets kwam en een integraal onderdeel vormde van de selectie die kampioen werd. Maar de beperkte bovengrens is wel inmiddels bereikt.+
Hansson15/16transfervrijHoogste Divisie ZwedenSpeelde als derde keeper twee hele wedstrijden voor Feyenoord.+/-
Elia15/16transfervrijHoogste Divisie DuitslandWas cruciaal in het behalen van de titel. Reanimeerde zijn carrière en trok weer verder. Betrokken bij een goal per 163 minuten.+
Kuyt15/16transfervrijHoogste Divisie TurkijeOok in zijn tweede periode bij Feyenoord en relatief laat in zijn carrière was Kuyt van grote waarde, met maar liefst 38 goals en 12 assists in 77 wedstrijden (goal involvement per 124 min).+
Jorgensen16/173,5mHoogste Divisie DenemarkenOok Jorgensen was cruciaal voor het kampioenschap en heeft ondanks het mindere tweede seizoen indrukwekkende cijfers, 38 goals, 20 assists, betrokken bij een goal elke 109 minuten.+
Jones16/17transfervrijEredivisieBij Liverpool verbazen ze zich nog steeds erover dat de sympathieke, maar niet bepaald uitzonderlijk getalenteerde Brad Jones kampioen van Nederland kon worden. Hij werd het.+
Berghuis17/186,5mHoogste Divisie EngelandVertrok als groot talent naar de Premier League, kwam terecht in een hoornaarsnest, koos ervoor om voor minder geld, maar met meer plezier te voetballen. Als huurling belangrijk tijdens kampioensjaar en enige speler die het seizoen daarna beter speelde. 33 goals, 27 assists, g.i. per 118 min.+
Haps17/186mEredivisieMaakte zijn hoge transfersom nog niet waar, geplaagd door blessures. Voorbij gestreefd door Malacia?+/-
St.Juste17/184,8mEredivisieMoeilijk om conclusies te trekken na 1 seizoen, maar lijkt te aarden op nieuwe positie.+
Amrabat17/184mEredivisieKreeg minder kansen dan hij wilde en vertrok al na een jaar voor flink minder dan hij gekost had.-
Larsson17/184mEredivisieDe stagnatie was bij Heerenveen al begonnen, maar duurt voort bij Feyenoord. Maakt het vooralsnog niet waar.-
Boëtius17/181,5mHoogste Divisie ZwitserlandGooide na een jaar stuivertje wisselen met Larsson zijn eigen glazen in met ongedisciplineerd gedrag. Leverde in ieder geval (opnieuw) een transferbedrag op.-
Van Persie17/18transfervrijHoogste Divisie TurkijeDe oude meester bracht en brengt een kwaliteitsinjectie die het algehele niveau verbloemt.+
Sinisterra18/192mHoogste Divisie ColombiaTe kort dag voor conclusies. Maar krijgt vooralsnog weinig kansen.?
Ayoub18/19transfervrijEredivisieIdem dito. Club Brugge staat vast al te popelen om hem volgend jaar over te nemen.?
Delle18/19transfervrijEerste DivisieDerde keeper. Geen verwachtingen, geen druk.?

Over de auteur

Birol Akkus