Kijkje in de keuken: oktober 2018

K

Zoals we in ons missiestatement formuleren, zoeken we altijd naar verdieping en manieren om beter te worden. Dat zorgt ervoor dat we soms wat meer tijd nodig hebben voor een artikel. We proberen kwaliteit voor kwantiteit te laten gaan, maar dat vergt veel geduld van jullie. Daarom geven we aan het begin van iedere maand een kort kijkje in de keuken.  Vandaag: waar zijn de Doeldenkers mee bezig in oktober?

Algemeen

De kernredactie is, na het schrijven van het missiestatement, bezig met soortgelijke documenten die de koers van Doeldenkers moeten bewaken. Ricardo werkt aan een stijlboekje, waarmee we een constante tone of voice proberen te bewaken. Yasin werkt gestaag aan de uitbreiding van de site in alle facetten. Lisandro is momenteel vooral een baken van rust en positieve energie, geeft feedback waar nodig en scout volop nieuw talent voor ons.

Gizem werkt samen met Laura aan de visuele ondersteuning van onze website. Er komt een heus logo aan en ook de huisstijl van de site zal aangepakt worden. Daarnaast blijven ze content produceren, ook voor hun eigen social media-kanalen. Die vind je hier en hier.

Aankomende artikelen

Birol tart zichzelf momenteel door de moeizame seizoensstart van Feyenoord te ontleden. In zijn artikel zal hij inzoomen op tactische keuzes die Giovanni van Bronckhorst maakt en de uitvoering daarvan door zijn spelers. Hoe laat Gio Feyenoord opbouwen? Wordt er druk gezet en zo ja, hoe? Verschilt de spelstijl in vergelijking met eerdere seizoenen?

Maarten is gefascineerd door de invloed van politiek op voetbal. Hij onderzoekt de regel die Russische en Oekraïense teams verbiedt om tegen elkaar te loten. Hoe houdbaar is die regel en, vooral, hoe uniek? Ook houdt hij het algemeen-politieke beleid van de UEFA tegen het licht.

David werkt aan een artikel waarin hij de rol van de vedette onderzoekt. Kun je anno 2018 nog je spelstijl op één speler inrichten? En als je dat doet, wat zijn dan de risico’s? De filosofische discussie team versus individu zal ook zeker om het hoekje gluren.

Yasin werkt naast zijn redactietaken aan een artikel over PSV. Welke spelprincipes gebruikt Mark van Bommel in zijn wittebroodsweken? Hoe verschilt het spelsysteem van dat onder Cocu? Welke variaties zitten er tactisch gezien tussen de wedstrijden?

Artikelen in de onderzoeksfase

Eline woont momenteel in Denemarken en daar maakt ze gretig gebruik van: ze is gefascineerd door Odense Boldklub. De club van Ramon Leeuwin speelde tot een aantal jaar geleden standaard om Europees voetbal. Tegenwoordig staan ze steeds vaker in het rechterrijtje. Ze heeft al het een en ander aan bronnen, maar als je kennis van het Deense voetbal hebt: mail gerust naar info@doeldenkers.nl!

Spannend: een gastauteur werkt aan een artikel dat test of Erik ten Hag bij Ajax past. Persoon X kijkt naar de eisen die Ajax doorgaans aan een trainer stelt. In hoeverre is Erik ten Hag een Ajax-trainer?. Heb je een eis die in het profiel zou moeten passen? Tweet ze naar ons of mail naar ricardo@doeldenkers.nl.

Brainstormtijd

Bart moet nog even herstellen van de schade die hij in Dijon heeft aangericht. Na zijn eerste artikel pakte Dijon één schamel puntje in vier wedstrijden. Hij blijft ze in de gaten houden om te kijken of dit toeval blijkt. Hij is ook gefascineerd door de backs van PSV en standaardsituaties, maar denkt nog even na of dit genoeg stof voor een artikel oplevert.

Jona denkt samen met Ricardo aan een vervolg op Ricardo’s inleidende stuk over voetbaltransfers. Ze proberen niet te verdrinken in het lek van Football Leaks. Ook gaan ze genoeg bijvoeglijke naamwoorden leren om onderzoeksjournalistiek te kunnen bedrijven. Heb je informatie over een transfer (mag ook anoniem) of wil je juist een vraag uitgezocht hebben? Contact de heren gerust via Twitter of ricardo@doeldenkers.nl.

Over de auteur

Ricardo Walinski