Waarom Miedema ondanks records vaker moet scoren

W

Vivianne Miedema is ontegenzeggelijk één van de beste vrouwelijke voetballers van de wereld. Tijdens de verkiezing voor beste speelster van de wereld in 2019 hoeft de spits van Arsenal slechts vier vrouwen voor zich te dulden. Dit zijn Amandine Henry (Frankrijk en Olympique Lyon), Lucy Bronze (Engeland en Manchester City), Alex Morgan (VS en Tottenham Hotspur) en Megan Rapinoe (VS en Reign FC). Indrukwekkend, aangezien Miedema nog altijd slechts 24 jaar oud is. De potentie om de beste van de wereld te worden is zeker aanwezig. Wat kan (of moet) er nog beter? Ik duik dieper in statistieken en wedstrijdbeelden om te zien waar nog rek zit bij de topscorer aller tijden van de Oranje Leeuwinnen.

Topstatistieken bij Arsenal

Al direct vanaf 2017, het begin van haar Engelse carrière, kan Miedema geweldige statistieken overleggen. Vooral de afgelopen twee seizoenen is de Hoogeveense spits the talk of the town in de Women Super League (WSL), de hoogste vrouwencompetitie in Engeland. Het absolute hoogtepunt van haar Londense periode is het kampioenschap in 2019. Na 22 doelpunten en tien assists in twintig wedstrijden wordt ze terecht verkozen tot Speelster van het Jaar in de WSL.

Afgelopen seizoen werd vroegtijdig afgebroken door de COVID-19-pandemie. In dat jaar wordt Arsenal derde achter Chelsea en Manchester City. Dit heeft echter weinig consequenties voor de statistieken van de Nederlandse topschutter. In veertien duels scoort ze zestienmaal en bovendien geeft ze acht assists. Opnieuw eindigt ze als topscorer en meest waardevolle speelster van de WSL.

SpeelsterGoals
(per 90 min.)
Assists
(per 90 min.)
Goals + assists
(per 90 min.)
Vivianne Miedema16 (1.17)8 (0.59)24 (1.76)
Bethany England (Chelsea)14 (0.95)4 (0.27)18 (1.23)
Guro Reiten (Chelsea)5 (0.37)7 (0.52)12 (0.90)
Tabel 1: aantallen goals en assists in Women Super League 2019-2020 (speelsters met minimaal 900 speelminuten)

Minder dwingend in topwedstrijden

Als we kijken in welke wedstrijden Miedema scoort, valt echter iets op. Haar inbreng in topwedstrijden in de WSL is relatief klein. In de afgelopen twee seizoenen bestaat de top drie in de Engelse vrouwencompetitie uit Arsenal, Chelsea en Manchester City. Miedema’s stats in Arsenals wedstrijden tegen deze directe concurrenten geven een ander beeld. Zo is te zien dat ze, per negentig minuten gezien, fors minder bij doelpunten betrokken is in wedstrijden tegen de andere twee topploegen in Engeland.

2019-2020Goals OverallGoals toppersAssists overallAssists toppersGoals + assists overallGoals + assists toppers
Vivianne Miedema1.170.250.590.251.670.5
Bethany England0.9510.270.501.221.5
Guro Reiten0.370.250.520.500.900.75
Tabel 2: aantallen goals en assists per negentig minuten vergeleken met topwedstrijden

Uiteraard gaat het hier om een kleine sample. Het gaat om een beperkt aantal wedstrijden. Toch is vooral de grootte van het verschil opvallend. Als we daarnaast naar haar concurrenten uit tabel 1 kijken, valt op dat Bethany England in wedstrijden tegen Arsenal en Manchester City afgelopen seizoen juist beter presteert dan gemiddeld. Guro Reitens prestaties verminderen maar licht wanneer ze met haar City uitkomt tegen Arsenal en Chelsea.

Aanvaller met meest gecreëerde doelpunten

Miedema is geen spits die wacht tot de bal bij haar is. Zo laat ze zich tijdens een wedstrijd geregeld uitzakken, om zo het spel voor zich te hebben en aanvallen op te zetten. In onderstaand beeld, uit de met 2-1 verloren topper tegen Manchester City van afgelopen seizoen, komt dit duidelijk naar voren.

Bron: Arsenal Media

Dat haar team er baat bij heeft dat Miedema zich laat zakken, zien we als we gaan kijken naar gecreëerde doelpunten. Miedema doet hier denken aan een andere Nederlandse Arsenal-spits, Robin van Persie. In 2019-2020 eindigt ze in de top drie als het gaat om gecreëerde doelpunten, oftewel aantal acties die leidde tot een goal.

SpeelsterOverall (per 90 min.)Topwedstrijden (per 90 min.)
Janine Beckie (Man City)14 (1.08)2 (0.67)
Guro Reiten (Man City)13 (0.97)2 (0.5)
Vivianne Miedema12 (0.88)1 (0.25)
Caroline Weir (Man City)13 (0.81)5 (1.25)
Tabel 3: gecreëerde doelpunten WSL 2019-2020 (minimaal 900 speelminuten)

Wanneer we echter dieper ingaan op de statistieken, zien we ook hier weer eenzelfde verschil. Ze creëert slechts één doelpunt in de wedstrijden tegen Chelsea en Manchester City. Haar drie voornaamste concurrenten qua gecreëerde doelpunten doen dit aanmerkelijk beter, vooral als we kijken naar de score per negentig minuten. Zo blonk Caroline Weir van Manchester City juist uit in de vier wedstrijden tegen Chelsea en Arsenal. Zowel Janine Beckie als Reiten scoorden wat minder in deze wedstrijden, maar het verschil is beduidend minder groot dan bij Miedema. Ook hier maken we weer het voorbehoud dat het slechts om een beperkt aantal wedstrijden gaat, maar het verschil is groot.

Hoe kunnen we dit verschil verklaren?

Hoe kan dit nu? Laten we beginnen met de speelstijl van Arsenal. Het team speelt over het algemeen wat verder teruggetrokken. Zo lokken ze de tegenstander uit om met de hele ploeg op te schuiven. The Gunners kunnen vervolgens toeslaan met een counter. Deze speelwijze zit Miedema als gegoten. Ze houdt ervan om in de spitspositie te kómen, in plaats van er al te staan. Ze is in staat om negentig minuten in beweging te blijven. Ze doet graag over het hele veld mee. Daarbij heeft ze oog voor de ruimte achter de defensie. Ook is ze met haar goede timing in staat om op het juiste moment te vertrekken.

Een mooi voorbeeld hiervan komt uit de Champions League-wedstrijd tegen Slavia Praag. De Tsjechen zijn met de laatste linie ver opgeschoven. Hierdoor ontstaat ruimte voor Miedema. Na een pass op maat van Lisa Evans komt ze in een 1-op-1-situatie met de doelvrouw en maakt ze haar tweede van de avond.

Bron: Arsenal Media

Door die manier van spelen is ze voor veel defensies een plaaggeest. Wel hebben topteams een manier bedacht om Miedema te bespelen. Hieronder zien we één van de slechts twee doelpogingen van Miedema in de Champions League-wedstrijd tegen PSG. De weg naar het doel is lang. Bovendien wordt ze omringd door een hoop tegenstanders. Dit zien we ook in de wedstrijd tegen City. Door minder ruimte achter de laatste lijn te laten én Miedema meer naar de zijkant te drukken, wordt ze in deze confrontatie vakkundig onschadelijk gemaakt.

Bron: WOSO Central

Vergelijk het bovenstaande met de wedstrijd tegen Bristol City uit het afgelopen seizoen (11-1). Het is duidelijk waarom ze in deze wedstrijd het record voor meeste doelpunten (acht!) in een seizoen in de WSL verbrak. Ze heeft hier slechts één bewaakster. Achter de defensie ligt een zee van ruimte om in te duiken, wat ze na een pass van Lia Wälti succesvol doet.

Bron: Arsenal Media

Wanneer defensies beter georganiseerd zijn en wanneer zij zich aanpassen aan de kwaliteiten van Miedema, lijkt het voor de aanvaller lastiger te worden om het verschil te maken. Voor optimale prestaties is het van belang dat ze ruimte krijgt. Na het succesvolle jaar 2018-2019 lijken ook de grote teams dat te begrijpen

Meer dan twee doelpunten gemiddeld per duel in Champions League

Op internationaal clubniveau zien we hetzelfde. Miedema wordt met tien doelpunten in vijf duels topscorer van de Champions League in 2019-2020. Kijkend naar speelsters die minimaal 270 minuten hebben gemaakt, doet alleen Olympique Lyon-ster Ada Hegerberg het beter per 90 minuten.

SpeelsterGoalsGoals per 90 min.
Vivianne Miedema102.24
Pernille Harder
(VFL Wolfsburg)
91.42
Ada Hegerberg
(Olympique Lyon)
92.63
Tabel 4: doelpunten Women’s Champions League 2019-2020

Tekenend is dat Miedema al die doelpunten maakt in de tweeluiken met Fiorentina en Slavia Praag. Ze krijgt tegen de Tsjechische tegenstander veel meer ruimte dan tegen Paris SG. Dit laatste duel met wordt met 2-1 verloren – door de Covid-19-pandemie bestaat de confrontatie tussen PSG en Arsenal uit slechts één duel –  en de Franse defensie ontmantelt het gevaar Miedema vakkundig. Ze komt in deze wedstrijd niet verder dan twee schoten van afstand, die geen gevaar opleveren. De gegroepeerde manier waarmee de Franse ploeg verdedigt, zorgt ervoor dat Miedema niet haar gewenste spel kan spelen.

Tegenvallende prestaties op het WK

Het beeld dat Miedema ruimte nodig heeft om doorslaggevend te zijn, wordt versterkt als we kijken naar het WK 2019. Miedema noteert op het eindtoernooi ‘slechts’ drie doelpunten – twee tegen Kameroen in de groepsfase en één in de kwartfinale tegen Italië – in zeven wedstrijden en geeft geen enkele assist.

GoalsAssistsGecreëerde doelpunten
WK 20193 (0.41)01 (0.14)
Tabel 5: statistieken Vivianne Miedema WK 2019, tussen haakjes per 90 minuten

De Oranje Leeuwinnen counteren er, net als Arsenal, lustig op los. Ook op het WK lokt Oranje de tegenstanders uit hun schulp, om vervolgens met de snelheid van Shanice van der Sanden, Lieke Martens en Miedema toe te slaan. Het volgende beeld laat zien hoe deze speelwijze perfect past bij de kwaliteiten van Nederlands topscorer aller tijden. Oranje staat dan al op voorsprong, waardoor Kameroen ruimte weggeeft achterin om doelpunten te forceren.

Bron: Sporza

Er staan slechts vijf Kameroense speelsters achter de bal, van wie alleen de meest centrale verdediger oog heeft voor Miedema. Ze wordt keurig in de loop aangespeeld, waarna ze op snelheid richting het doel van de tegenstander gaat en haar tweede van de wedstrijd maakt.

Tegen Japan (2-1 winst) heeft Miedema het een stuk lastiger. Japan verdedigt zeer gedisciplineerd en zorgt ervoor dat Miedema weinig ruimte krijgt. Onderstaande situatie is de opmaat naar de strafschop voor Nederland, die uiteindelijk de winnende treffer oplevert.

Bron: Sporza

Met liefst zeven speelsters achter de bal verdedigt Japan meer gegroepeerd dan Kameroen. Miedema wordt weer ingesloten en is op deze manier onbereikbaar voor haar teamgenoten. Na een combinatie tussen Lineth Beerensteyn en Desiree van Lunteren eindigt de bal wat gelukkig voor de voeten van Miedema, die sneller bij de bal is dan haar naaste belager en de bal tegen diens hand schiet: strafschop. Het was één van de weinige momenten dat de Hoogeveense los komt van haar bewakers.

Vivianne Miedema verpulvert records in Engeland. Ze laat zien dat ze op 24-jarige leeftijd al over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt. In topwedstrijden in de competitie, het WK of de Champions League zijn haar statistieken echter aanzienlijk minder indrukwekkend. Tegen goed georganiseerde defensies krijgt de nieuwbakken topscorer aller tijden van de WSL veelal minder ruimte en gelegenheid om haar geliefde spel te spelen, wat haar impact op de wedstrijd doet afnemen.

Het is een compliment voor Miedema om te zien dat tegenstanders de defensie op haar kwaliteiten afstemmen, iets waar iedere uitzonderlijke voetballer in zijn of haar carrière mee te maken krijgt. Nu is het aan haar om een manier te vinden om hiermee om te gaan. In hoeverre ze daarin slaagt, zal bepalen of ze de stap maakt van een hele goede voetballer naar een topspeler.

Alle statistieken uit dit artikel zijn afkomstig van FBref.

Over de auteur

Mikel van Benthem